Академично тържество във връзка с началото на кампанията по събиране на средства за построяване на храм “Всички български светии”

На 14 декември 2016 г. в Аулата се проведе академично тържество по повод стартирането на кампания за набиране на средства за съграждането на храм „Всички български светии”, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”.
Тази идея за съграждането на храм е с благородната цел да се съживи вековната българска православна традиция.
Във своето слово ректорът проф. Тодорова подчерта: „Това начинание – построяването на православен храм, ще ползва всички хора, които се намират на територията на нашия университет. В него ще могат да влязат и да споделят своите нужди и преподаватели, и студенти, и служители, а защо не и работници и служители на други фирми. Неговите врати ще бъдат отворени постоянно за всеки човек, изправен пред труден избор или решение, сблъскал се с несгодите на съдбата и проблемите на ежедневието. За да бъде, обаче, съграден този храм, са нужни немалко средства. Затова днес ръководството на нашия университет, заедно с църковното настоятелство, организираме това тържество и символично поставяме началото на кампания за набиране на средства, които ще направят идеята ни осъществима и реална. И нека всеки бъде насърчаван от позива на сърцето си, и да даде своята лепта, воден от най-чисти подбуди”.
Гости на тържеството бяха: Негово Високо Благоговейнство отец Ангел – протосингел на Софийската Митрополия, доц. Димитър Димитров – дългогодишен диригент на хора на най-значимия за България храм-паметник „Св. Александър Невски”, доц. д-р Клара Тонева – известен богослов и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, отец Георги – предстоятел на новостроящия се храм, арх. Мая Шакина – направила архитектурния проект на храма.
Отец Ангел произнесе прочувствено слово за вярата и нейната роля за духовното развитие на човека. Диригентът доц. Димитър Димитров благодари за поканата, каза че неговия баща е бил локомотивен машинист, разказа лични истории и насърчи младите да имат по-голяма вяра и да се стремят към доброто. Доц. Тонева представи лекция на тема „Вярата и светът днес”. Основният акцент в нея беше за самотата на съвременния човек и за нарушената, както по хоризонтала връзката между хората, така и по вертикала връзката с Бога. Преподавателят от ВТУ „Тодор Каблешков” доц. Димитър Димитров показа презентация от негови поклоннически пътувания до Света гора (Атон).
В края на тържеството бе презентиран сайта и бяха призовани всички присъстващи да разпространят идеята и подпомогнат построяването на храма. Събрана беше и първата обща сума от 502,60 лв., която беше внесена същия ден в банковата сметка на новостроящия се храм.
Академичното тържество беше отразено от предаването „Вяра и общество“ на БНТ-1, предаването „Кариери“ по телевизия „Европа“, седмичния вестник „Труд“, вестник „АЗБУКИ“ и др.

pravoslaviebgБТВ НовинитеАз БукиСедмичен ТРУДГрадът.bgГрадът.bg