Христо Танев

„Скулптора Христо Танев, този ярък творец има зад себе си огромен брой монументални и камерни произведения. Това означава, че е имал щастлив и плодотворен живот, озаряван от възторжените погледи на хиляди хора.“

Проф. д-р Атанас Божков

Скулпторът Христо Танев е роден на 4.03.1930 г. в с. Винарско, Бургаско. През 1960 г. завършва Художествената академия при проф. Любомир Далчев. Има над двадесет участия в национални изложби, две колективни със съпругата си Надя Петренко, една фамилна (три поколения) и две самостоятелни. Получил е 21 награди от национални конкурси за монументи и една от международен конкурс.

Спечелил е пет национални конкурса, реализирал е около 25 монументални и декоративни обекта, като паметниците на „Баба Тонка” в гр. Русе, „Бенковски” в гр. Копривщица и легендата „Трите братя” в гр. Айтос. Негови творби се намират в Националната художествена галерия и почти всички галерии в страната. Така също, негови пластики са притежание на частни колекции в САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Русия. Амплоато на Христо Танев е преди всичко монументалната скулптора, като предпочита историческата тема. Всичко това е дало основание на проф. д-р Атанас Божков да го определи като един от най-добрите монументалисти в България.

ИЗВЕСТНИ НЕГОВИ ТВОРБИ

 

Забележка: При откупка на всяка работа купувачът получава право по негов избор да получи творби на същата стойност, като заплати само изпълнението им в материал, което е около 20% от стойността им.

Може да се свържете с нас директно по телефона или ни пишете на Е-поща:
Телефонът на автора е +359 893 57 22 53, a на църковното настоятелство +359 886 40 22 11