ПРАЗНИЦИ

ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИВтора неделя след Петдесетница

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите та до днес. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме и безбройните безизвестни свети хора, които са проляли кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят с невидима светлина от небесния небосклон.


Българските свети мъченици според църковния календар, с посочка на годината и мястото на смъртта им (източници http://www.pravoslavieto.com/, http://www.bg-patriarshia.bg/, http://www.pravoslavie.bg/, http://www.bgchurchtampabay.org/, http://www.globalorthodoxy.com):