ИСТОРИЯ

Идеята за построяване на православен храм на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ е още от 90-те години на миналия век, тогава беше и трансформацията на училището от военно в гражданско. Това съвпада и със съвременното начало на промяната на отношението на държавата и управниците към Българската Православна Църква и към вярата като цяло.

От стари спомени на по-възрастни преподаватели, служители и приятели съществува информация, че е имало православен параклис на територията на ВТУ „Тодор Каблешков“, та дори и мястото се помни – сега там се намира сградата на библиотеката. Казват още, че същият е бил злополучно разрушен преди 1950 г., време, в което е започнало местенето на училището на сегашното място. За съжаление тази информация не бе потвърдена документално , а името на светеца на параклиса не беше установено. Въпреки това инициаторите смятат, че построяването на храм на наша територия има символно значение на разпространение на православната вяра и съхранение на българщината, по същия начин, по който транспортът свързва всички хора на различни точки в страната.

Конкретният повод за стартиране на инициативата бе навръх Петровден в импровизиран разговор на тържеството за края на учебната 2016 г. между колеги и ръководството на ВТУ, където се обсъждаха поклоннически пътувания до манастири в Света гора (Атон). Тогава прозвучаха и думите на ректора „Защо не вземем да направим един параклис и при нас?“.  Няколко седмици по-късно на свой юбилей доц. Димитър Димитров направи и първото дарение – подарените му за празника няколко икони и сумата от 300 лв.

С решение на Академичния съвет на ВТУ „Тодор Каблешков“ от 6 юли 2016 г. инициативата беше официално стартирана, а на заседание на епархийския съвет към Софийската митрополия от 13 юли 2016 бе даден ход за изграждане на храма. Понеже не бе открита информация за предишния параклис, който да бъде възстановен и името му да се запази, инициативният комитет реши новият храм да бъде посветен на всички български светци и мъченици, като те бъдат небесни закрилници и застъпници пред Бога.

Паралелно с тези действия бяха проведени и няколко работни срещи и обсъждания между инициативния комитет, свещенници, архитектурни и строителни специалисти относно архитектурния проект на храма. Разгледани и обсъдени бяха много православни църкви и манастири. Единодушно бе взето решение проектът да се основава на българските традиции на храмостроителството и по-конкретно да се използват мотивите от школата на възрожденския строител Кольо Фичето. Архитектурният проект е в ход, намерена е също и подходяща камбана за храма.

На 1 септември 2016 г. инициативният комитет, който вече е от 16 човека, проведе своето учредително събрание. Бяха избрани църковното настоятелство, както и неговите председател и секретар касиер. След като бе утвърдено църковното настоятелство, за съгласуване бяха изпратени до столичната митрополия и архитектурният проект на храма, печатът и предложението за откриване на банкова сметка за набиране на средства. Направена бе и регистрация в агенцията по вписванията (БУЛСТАТ). Банковата сметка бе открита на 14 ноември 2016 в Райфайзенбанк. Отпечатаха се и първите рекламни материали (листовки и плакати) за новостроящия се храм. Същите бяха разпространени основно сред служители на НК „Железопътна инфраструктура“, БДЖ ЕАД, Метрополитена в София и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Паралелно с това информацията бе разпространена и сред социалните мрежи в интернет.

На 14 декември 2016 г. в Аулата се проведе академично тържество по повод стартирането на кампания за набиране на средства за съграждането на храм „Всички български светии”, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Гости на тържеството бяха: Негово Високо Благоговейнство отец Ангел – протосингел на Софийската Митрополия, доц. Димитър Димитров – дългогодишен диригент на хора на най-значимия за България храм-паметник „Св. Александър Невски”, доц. д-р Клара Тонева – известен богослов и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, отец Георги – предстоятел на новостроящия се храм, арх. Мая Шакина – направила архитектурния проект на храма. Академичното тържество беше отразено от предаването „Вяра и общество“ на БНТ-1, предаването „Кариери“ по телевизия „Европа“, седмичния вестник „Труд“, вестник „АЗБУКИ“ и др.

На 15 юни 2017 г. в навечерието на празника, посветен на всички български светии, във Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ се проведоха тържествен водосвет на мястото, което е определено за построяване на храм „Всички български светии“, и последващ благотворителен концерт под мотото „ДА НАПРАВИМ ДОБРО С ПЕСЕН И ХОРО!“. На събитията присъстваха ректорското ръководство, настоящи и бивши преподаватели, служители и гости. В началото на концерта зрителите се насладиха на прекрасното изпълнение на смесения църковен хор към храм „Св. Троица“. После започна истински танцов фурор, на който участваха 9 групи по народни изпълнения и танци, включващи над 120 танцьори и певци, които разкриха красотата, разнообразието, уникалността и магията на българските народни танци и песни.

Историята продължава…